Złóż zamówienie w ciągu
a Twoja paczka zostanie wysłana:
Co spotkamy w pożywkach - nawozach.
Mikroelementy w pożywkach- nawozach.
Zaburzenia u roślin - możliwe przyczyny i błędy.
Jakie pierwiastki napotkamy w naszych pożywkach i za co odpowiadają do czego nam one.
Aby wzrost i rozwój roślin zachodził prawidłowo dostarczyć trzeba naszym roślinom odpowiednie składniki odżywcze zwane makroelementami. Azot, fosfor, potas, magnes, wapń, siarka oraz węgiel w postaci organicznej są zwykle uważane za makroelementy.
Azot - Związki azotu
Azot jest najważniejszy dla rośliny.
Większość azotu jest konwertowana do aminokwasów, a następnie do białek. Najczęściej dostarczany w postaci jonów azotanowychi amonowych. W wysokich stężeniach jony amonowe mogą być toksyczne dla tkanek roślinnych, a absorpcja ich przez rośliny powoduje zakwaszenie podłoża. Dlatego stosowanie ich jako jedyne źródło azotu, wiąże się ze stabilizacją pH pożywki.
Potas - Związki potasu
Jest ważnym dla rośliny jonem o ładunku dodatnim. Chociaż wymagana ilość potasu jest bardzo zróżnicowana w zależności od gatunku roślin.
Fosfor - Związki fosforu
Jest integralną częścią kwasów nukleinowych i innych związków strukturalnych. Dodawany jest jako sole amonowe, sodowe lub potasowe. Zbyt duże stężenie fosforu może prowadzić do wytrącania się składników podłoża w postaci nierozpuszczalnych fosforanów.
Wapń - Związki wapnia
Wapń jest kofaktorem ( kofaktory-związki chemiczne, które są potrzebne enzymom do katalizowania konkretnych reakcji chemicznych ) wielu enzymów i pełni szczególnie ważną rolę w syntezie ściany komórkowej. W kulturach roślin, niedobór wapnia może doprowadzić do martwicy wierzchołka pędu.
Magnez - Związki magnezu
Ma zasadnicze znaczenie dla funkcjonowania enzymów, jest integralną częścią cząsteczki chlorofilu. Zwykle jest dodawany w postaci siarczanu magnezu, w stężeniach zbliżonych do wapnia.
Siarka - Związki siarki
Siarka jest częścią kilku aminokwasów i odgrywa ważną rolę w strukturze białka.
Mikroelementy w pożywkach - nawozach
Są niezbędne w ilościach śladowych i pełnią różnorodne funkcje. Należą tu: mangan, jod, miedź, molibden, bor, żelazo, kobalt, i cynk.
Żelazo - Związki żelaza
Żelazo jest niezbędne do syntezy chlorofilu oraz pełni funkcję w wielu reakcjach utleniania i redukcji. Żelazo tworzy nierozpuszczalne związki w hodowli płynnej można zauważyć osad.
Mangan - mikroelementy
Mangan jest potrzebny do reakcji enzymatycznych, szczególnie w procesach oddychania i fotosyntezy i dodaje się go zwykle jako siarczan manganu.
Cynk - mikroelementy
Cynk jest również wymagany do aktywności enzymatycznej. Dodawany do podłoża w stężeniach podobnych do manganu. Najbardziej rozpowszechnioną formą, w której cynk jest dodawany to siarczan.
Bor - mikroelementy
Bor jest niezbędnym elementem zaangażowanym w biosyntezę ligniny i w metabolizm kwasów fenolowych. Dostarczany w postaci kwasu borowego. Objawy niedoboru charakteryzują się martwicą wierzchołka pędu.
Miedź - mikroelementy
Miedź jest istotna w wielu reakcjach enzymatycznych, w tym w cyklu oksydazy cytochromowej. Dodawana w postaci siarczanu magnezu, w bardzo niskich stężeniach. Przy wysokiej koncentracji może być toksyczna.
Molibden - mikroelementy
Molibden bierze udział w transformacji azotanu do amonu.
Kobalt - mikroelementy
Kobalt nie jest uważany jako istotny składnik w fizjologii roślin, ale jest zawarty w wielu powszechnie stosowanych podłożach hodowlanych. Jest dostarczany w niskich stężeniach, ponieważ tak samo jak miedź w wyższych stężeniach może być toksyczny.
Jod - mikroelementy
Mimo, iż stwierdzono, że również jod nie jest ważnym elementem to dodaje się go do pożywek, ponieważ zauważono jego wpływ na poprawę wzrostu korzeni.
Zaburzenia u roślin - możliwe przyczyny i błędy.
Żółknięcie liści czyli chloroza.
Możliwe przyczyny:
1. Za mało światła.
2. Za wiele światła ( u roślin cieniolubnych ).
3. Nieodpowiednie pH pożywki.
4. Nadmiar wapnia.
5. Opryskiwanie liści solami mineralnymi, zwłaszcza solami żelaza.
6. Spryskiwanie liści wodą w czasie silnego natężenia światła.
Rośliny więdną lub obumierają.
Możliwe przyczyny:
1. Zbyt wilgotne środowisko wzrostu i za mały dostęp tlenu do korzeni.
Zanurzenie się kostki typu grodan w pożywce, zatopienie szyjek korzeniowych, nadmiar wilgoci w powietrzu.
2. Za mało wilgoci - korzenie nie dosięgają pożywki, a kostka jest za sucha.
3. Zbyt duże stężenie soli mineralnych w pożywce, gdy wskutek wysokiej temperatury i suchości powietrza woda z pożywki silnie paruje i roślina energicznie transpiruje ( parowanie wody z nadziemnych części roślin ).
4. Obecność szkodliwych oparów lub dymów w otoczeniu.
5. Za zimno - w uprawach hydroponicznych rośliny są wrażliwsze na przemarzanie.
6. Za gorąco - woda w uprawach hydroponicznych ochładza rośliny, jeśli jednak hydroponiki - zbiorniki są za płytkie i sporządzone z materiału silnie się nagrzewającego, to korzenie giną od upału, zwłaszcza gdy hydroponiki są ogrzewane od spodu bez izolacji cieplnej.
7. Toksyczność naczyń( hydroponiki ) - materiałów z których zostały wykonane np.: są rozpuszczalne w kwasach i działają szkodliwie na rośliny.
8. Zła wentylacja pomieszczenia.
9. Wlewanie do hydroponiki pożywki zbyt stężonej lub niestaranne wymieszanie pożywki.
10. Uszkodzenie korzeni niedelikatnym przesadzaniem.
11. Uszkodzenia mechaniczne roślin.
Powolny wzrost roślin.
Możliwe przyczyny:
1. Niedobór światła.
2. Niedobór pokarmu -korzenie nie dosięgają pożywki i jednocześnie brak soli mineralnych w podłożu.
3. Utrudnione przyswajanie pokarmów ( np. wskutek zabrudzenia liści ).
4. Nieodpowiednia temperatura do gatunku rośliny.
5. Nieodpowiednie pH pożywki.
6. Brak wahań temperatury między dniem a nocą.
Zahamowanie kwitnienia i owocowania.
Możliwe przyczyny:
1. Nieodpowiednie ilości poszczególnych pierwiastków lub ich proporcji w pożywce.
2. Niewłaściwy fotoperiodyzm ( rośliny długiego dnia uprawiane w krótkim dniu i odwrotnie ).
3. Niewłaściwy termoperiodyzm ( nieodpowiednie wahania temperatury między dniem a nocą ).
4. Zbyt wilgotne lub zbyt suche podłoże.
5. Zbyt głęboki siew.
6. Zła jakość nasion.
Zahamowanie kiełkowania nasion.
Możliwe przyczyny:
1. Zbyt wilgotna lub zbyt sucha ściółka.
2. Zbyt głęboki siew.
3. Za niska lub za wysoka temperatura.
4. Zła jakość nasion.